Samppanjamatka no.6

Viiniklubimme suuntasi jälleen Champagneen jokakeväiselle samppanjamatkalle. Tukikohtanamme oli tuttuun tapaan vilkas ja eläväinen Reims. Päivät kulutimme vierailemalla samppanjataloissa ja iltaisin oli vapaa-aikaa shoppailuun ja illallisille, unohtamatta Reimsin lukuisia viinibaareja. Vierailukohteinamme oli niin historiallisesti merkittäviä samppanjataloja kuin pienempiä viljelijätuottajia.

10. 4 Pariisi, G.H. Mumm

Samppanjamatka 6 Mumm

Lensimme aamulla Helsingistä Pariisin Charles de Gaullen kentälle, josta jatkoimme Pariisiin lounaalle. Hummerikeitto, hanhenmaksasalaatti, ankka ja omenapiirakka oli intoa nostattava lounas, jota Pariisin ruuhkat tosin latistivat. Iltapäivällä ehdimme pikaisesti G.H. Mummin samppanjatalolle maistamaan heidän RSRV Grand Cru samppanjoita. Näitä ei ole myynnissä tavallisissa kaupoissa vaan ainoastaan vieraat paikan päällä pääsevät maistamaan ja ostamaan kyseisiä samppanjoita. Illalla vierailimme muutamassa samppanjabaarissa mm. Le Wine Barissa ja saman korttelin Les Caves du Forum samppanjakaupasta tuli hankittua pari pulloa kotiinkin.

11.4 Pertois Moriset, La Gare, Ruinart, Racine*

Samppanjamatka 6.2

Aamulla suuntasimme Côte de Blancsin sydämeen Le Mesnil-Sur-Ogerin kylään vierailemaan Special Clubiin kuuluvalla Pertois Morisetilla. Special Club on viljelijätuottajien muodostama klubi, johon pääsee vain laatutietoiset ympäristöystävälliset tuottajat. Erittäin kattavan tastingin jälkeen söimme lounaan läheisessä La Gare ravintolassa.

samppanjamatka 6.3

Iltapäivällä oli vuorossa vierailu Ruinartilla. Ruinart on perustettu vuonna 1729 ja on ensimmäisenä perustettu samppanjatalo. Heidän kellarinsa sijaitsevat Unescon maailmanperintökohteeksi julistetuissa Crayeres kalkkikivikaivoksissa. Kierroksen alkuun tutustuimme upeisiin taideteoksiin, joita tilataan vuosittain eri taiteilijoilta. Kierroksen huipensi Dom Ruinart Rosé vertikaalitasting magnumpulloista. Illalla menimme syömään todella pitkän kaavan mukaan yhden Michelin tähden Racineen.

samppanjamatka 6.4

12.4 De Sousa, G.H. Martel

Aamupäivällä suuntasimme jälleen Côte de Blancsin alueelle Avizen kylään biodynaamisesti viljellylle De Sousan samppanjatalolle. Opimme biodynaamisesta viljelystä sekä miksi jeroboameja oli tuotettu viime vuonna 71 kappaletta normaalin 20 sijaan. Vastaus löytyy tämän jutun lopusta.

samppanjamatka 6.5

Iltapäivällä palasimme Reimsiin vierailulle G.H. Martelin samppanjataloon. Martel on suurin perheomisteinen samppanjatalo tuottaen n. 8 miljoonaa pulloa vuodessa ja Suomen yksi myydyimmistä samppanjoista. Heidän vanhat Crayeres-kellarit toimivat nykyään museona. Kellarikierroksen jälkeen pääsimme maistamaan myös heidän omistamien muiden talojen samppanjoita kuten Château de Blignyn kuuden rypäleen sekoituksen ja Victoire Vintage-samppanjan.

samppanjamatka 6 martel

13.4 Dumenil, Epernay, Le Parc**

Aamulla vierailimme Montagne de Reimsin alueella Special Clubiin kuuluvalla Dumenil viljelijätuottajalla. Saimme erittäin lämpimän vastaanoton ja todella opettavaisen kierroksen ja tastingin. Kesken kierrosta maistelimme samppanjoita pilkkopimeässä kellarissa keskittyen ainoastaan samppanjan tuomaan nautintoon sulkien kaikki muut häiriötekijät pois. Iltapäivän vietimme Epernayssa ja mukaan tarttui lisää pientuottajien samppanjoita.

samppanjamatka 6 dumenil

Seuraavana päivänä olikin vuorossa kotimatka. Vielä jäi palava halu palata Champagneen ensi keväänä ja seuraava matka järjestetäänkin 6-10.5.2020.

Miksi De Sousalla sitten pullotettiin 71 jeroboam (3 litraa) pulloa? Edellisenä iltana Ranska oli voittanut jalkapallon MM-kilpailut ja juhlat olivat kestäneet läpi yön. Aamulla isä oli latonut jeroboameja pullotuskoneeseen mutta oli unohtanut laskea ne.