Lokakuussa teimme Unique Wine Toursin kanssa gourmet-viinimatkan Riojaan ja samalla matkalla pääsimme tutustumaan myös San Sebastianin ja Bilbaon kaupunkeihin. Rioja on yksi Espanjan merkittävimmistä viinialueista ja tunnettu maailmalla laadukkaista viineistään. Päämääränä oli päästä käymään viiniviljelyksillä sekä tutustua lähemmin viininvalmistukseen, sekä tietenkin maistella viinejä ja paikallisia ruokia. Riojassa majoituimme alueen pääkaupunkiin Logroñoon, josta löytyy vilkas iltaelämä ja viehättävät tapasbaarit. Ravintoloissa ei korona-rajoituksia ollut käytössä, mutta hotellissa liikkuessa ja bussissa maskin käyttö oli pakollista.
Matkamme alkoi aamulennolla Saksan kautta Bilbaoon, josta jatkoimme suoraan Riojaan vierailemaan ja lounastamaan Bodegas Baigorrin viinitilalla. Aluksi kiersimme uudet ja modernit tuotantotilat jonka jälkeen nautimme pitkän lounaan heidän omassa ravintolassa.
Illalla jäi vapaa aikaa tutustua Logroñon kaupunkiin. Hotellimme Gran Via sijaitsi vain parin korttelin päässä Calle Laurelin tapaskadulta. Sieltä sai toinen toistaan herkullisempia tapaksia ja lasit paikallisia viinejä maksoivat 1 ja 2 euron välillä. Löysin sivukadulta myös kiehtovan viinibaarin, jossa paikalliset viinintekijät tulivat minullekin maistattamaan viinejään.
Seuraavana aamuna suuntasimme historialliseen Haron kaupunkiin. Haron juna-aseman ympärille muodostui 1800-luvun loppupuolella viinitalojen keskittymä ja tänäkin päivänä toinen toistaan kuuluisammat talot sijaitsevat sopuisasti vierivieressä. Vierailimme kahdella tuottajalla, CVNE:llä sekä Bodegas Bilbainasilla. Vierailujen aikana oppi myös paljon Riojan viinihistoriasta ja Bodegas Bilbainas vierailu huipentui enologin pitämään viinitastingiin, jossa pääsimme tutustumaan harvinaisempiinkin viineihin, kuten Tempranillo Blancoon.
Olisimme viihtyneet pidempäänkin, mutta meille alkoi tulla kiire lounaalle, vaikka Espanjassa lounasta nautitaankin vasta hyvin myöhään iltapäivällä, usein kahden maissa. Lounasta söimme Haron vanhimmassa ravintolassa Teretessä, joka on palvellut asiakkaita vuodesta 1877. Aamusta asti uunissa paistettu karitsa maistui suussa sulavalta paikallisen punaviinin kanssa.
Illalla vierailimme vielä Logroñon keskustassa sijaitsevalla Arizcurenilla. Autotalliin mahtuvan tuotantolaitoksen kierros ei kestänyt montaa sekuntia, mutta viinejä maistelimme pidemmän kaavan mukaan ja ne erosivatkin päivällä maistetuista Tempranillo-pohjaisista viineistä. Azircuren tuottaa vain Mazueloa (Carignan) ja Garnachaa ja maailmalta näitä viinejä löytää lähinnä huippuravintoloista. Tastingin jälkeen jatkoimme kaupungille viettämään iltaa.
Seuraavaksi suuntasimme Rioja Alavesan alueelle El Ciegon kylään vierailemaan Marquez de Riscalin viinitilalla. Tilalla on rakennuksia ja viinikellareita kolmelta eri vuosisadalta ja modernein rakennus on Frank Gehryn suunnittelema hotelli ja ravintola, jossa on samoja piirteitä kuin Bilbaossa sijaitsevassa Guggenheim museossa. Perusteellisen kierroksen ja viinimaistelun jälkeen söimme lounaaksi maistelumenun heidän Tradicion 1860 ravintolassa. Lounaan jälkeen matka jatkui San Sebastianiin, jonne majoittuisimme yöksi. Illalla oli aikaa kierrellä San Sebastianin kiehtovassa vanhassa kaupunginosassa, jossa baarit notkuivat herkullisia Pintxos-makupaloja. San Sebastian onkin yksi Espanjan kulinarismin kehdoista ja kaupungissa sijaitsee useampia Michelin-ravintoloita.
San Sebastianista jatkoimme Bilbaoon seuraavaksi yöksi. Nautimme lounaan Guggenheimin museon tyylikkäässä Bistrossa ja toki vierailimme itse museossa. Illalla oli aikaa tutustua Bilbaon vilkkaaseen ilta-elämään. Hotellimme sijainti oli loistavalla paikalla vain lyhyen kävelymatkan päässä Guggenheimista ja aivan vanhan kaupungin laidalla. Pimeän tullen kaupunki täyttyi useista musiikki-valoshow’sta ja baarit ja kadut olivat täynnä ihmisiä.
Gourmet-matkamme huipentui vielä vierailuun Txacoli tuottajalla ja Michelin-lounaaseen. Aamupäivällä lähdimme Bilbaon lähellä sijaitsevalle Gorka Izagirrelle, joka on yksi arvostetuimpia Txacoli-viinituottajia. Viinitarhoilla opimme mitä eri haasteita viininviljelykselle Atlantin rannikolla on Riojaan verrattuna. Maistetut viinit erosivat myös täysin aiemmista vierailuista. Viinitilan yhteydessä heillä on myös yhden tähden sekä kahden tähden Michelin-ravintolat. Lounaaksi söimme yhden Michelin-tähden Eneko ravintolan maistelumenun. Sen jälkeen sai tyytyväisenä lähteä kotimatkalle Suomeen.